The Netherlands

 

National CampaignSenior Labour Inspectors CommitteeResources and initiatives

National Campaign

Back to top

Senior Labour Inspectors Committee

Information inspectorate SZW

De Inspectie SZW zet zich in Nederland in voor eerlijk, gezond en veilig werk voor uitzendkrachten. De Inspectie richt zich daarbij zowel op de uitzendbureaus als op de inleners, beide moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zowel het inlenende bedrijf als het uitzendbureau zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten op het werk.

De inlenende werkgever draagt de grootste verantwoordelijkheid. Volgens de Arbowet is de inlenende werkgever zowel verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van zijn eigen, vaste werknemers, als die van de uitzendkrachten in zijn bedrijf. Wanneer met een uitzendkracht een ongeval op het werk plaatsvindt, dan is de inlenende werkgever aansprakelijk.

Het uitzendbureau moet zorgen dat de uitzendkracht de risico-inventarisatie en -evaluatie van het inlenende bedrijf krijgt en is verplicht om de uitzendkracht te informeren over de risico’s die hij/zij op de werkplek loopt.

Meer informatie over gezond en veilig werken met uitzendkrachten is te vinden op de website van de Inspectie SZW, Arboportaal en op de website van Stichting Arboflexbranche

Back to top

Resources and initiatives